Besøk Reiselivsfagskole i Bled Slovenia

Fagskolen Tinius Olsen etablerer reiselivsfagskole i Hallingdal. Prosjektgruppen og representanter fra Buskerud Fylkeskommune har vært på en spennende studietur til Bled i Slovenia. Der driver fagskolen en reiselivsfagskole i samarbeid med Hotel Astoria.
Besøk Reiselivsfagskole i Bled Slovenia

Delegasjonen fra Norge har laget programmet for turen i samarbeid med Peter Mihelcic fra reiselivsfagskolen i Bled.

Programmet startet med en gjennomgang på hvordan Hotell Astoria og reiselivsfagskolen har jobbet sammen. Hotel drives av studenter og profesjonelle og fungerer som en treningsarena.

På hotellet fikk man se hvordan opplæringen var satt opp. Blant annet med egen kjøkkenavdeling, restaurant og undervisningsrom på Hotellet. Dette er for øvrig separert fra den øvrige hotelldriften.

Delegasjonen møtte blant annet to studenter under omvisningen som forberedte en tilstelling som vi var invitert på senere ved hotellet.

Besøk Reiselivsfagskole i Bled Slovenia

Hotellet har også en egen spaavdeling, som i stor grad blir drevet av studenter, under veiledning av fast ansatte.

Delegasjonen kan trykt si det var en meget høy kvalitet på det som ble gjort i samarbeidet mellom fagskolen i Bled og Astoria hotell.

Etter gjennomgangen av hotell dro delegasjonen på besøk til selve skolen som lå ca. 200m borte fra Astoria Hotell. Her ble delegasjonen godt mottatt av rektor og øvrige ansatte på skolen.

På skolen var det denne dagen valg av studentrådsleder. Valget ble gjennomført studentene selv, og det var tydeligvis stor interesse for valget, da det var kø foran stemmeurnene.

Delegasjonen hadde et lærerikt møte med presentasjoner og diskusjoner sammen med rektor og ansatte. Rektor gikk gjennom hvordan de var organisert og fordeler og ulemper med dette, og ikke minst hvilke utfordringer det var med rekrutering og utfordringen de hadde med å få studenter til å gjennomføre hele utdannelsen. Reiselivsfagskolen i Bled har ca. 350 studenter.

Delegasjonen dro deretter til det slottet i Bled. Delegasjonen var invitert til en mottakelse av ordføreren i Bled Janes Faifar. Slottet er fra 1000 tallet og rager høyt over byen. På slottet fikk delegasjonen en gjennomgang av Slovensk historie med spesielt fokus på Bled og turisme.

Bled er en av de største turistdestinasjonene i Slovenia, og vi kan sammenligne denne med Geilo, både i innbyggertall og antall senger som er tilgjengelig for turister.

Som en avslutning på den lærerike dagen så var hele delegasjonen invitert til en tverrfaglig oppgave som besto av at studentene skulle lage en «event», der de hadde ansvaret og gjort alt selv. Dette innebar alt fra invitasjon, dekorasjon, meny, lage maten, servere maten, og ikke minst hvordan var dette i forhold til de budsjettene de hadde å jobbe med. «Eventen» ble gjennomført på en upåklagelig måte og delegasjonen delte ut karakteren 12 på en skal fra 1 til 10.

Vi må si at dette har vært en lærerik tur der vi nå har fått en internasjonal partner i satsingen på reislivsfagskole på Geilo og muligens andre reiselivsprosjekter